Bes Nedir ? Bes İptali Nasıl Yapılır ?

bes iptali nasıl yapılır
bes iptali nasıl yapılır, bireysel emeklilik nasıl iptal edilir, bireysel emeklilik iptali, bes nedir

Bireysel emeklilik sisteminin zorunlu hale gelmesiyle birlikte başlayan kargaşa sonucu bazı BES kullanıcıları üyeliklerini iptal etmek istemeye başladılar. Tabi Bireysel Emeklilik Sistemi içerisine giriş artık zorunlu ancak çıkışta o kadar kolay değil. Bu makalede Bireysel Emeklilik Sisteminden nasıl çıkılır, Bes iptali nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Bes ( Bireysel Emeklilik Sistemi ) Nedir ?

Bireysel Emeklilik Sisteminin kısaltılmış hali olarak kullanılan BES, SGK emekliliğinden hariç, isteğe bağlı, bireyin birikim tutarını kendi belirlediği, vadesi geldiğinde emekli olduğu ve parasını ister aylık, isterse topluca alabildiği bir emeklilik sistemidir.

  Döviz Makas Aralığı En Az Olan Bankalar (Döviz Makas Aralıkları Güncel)

BES sisteminde amaç, tasarrufları uzun vadede değerli kılmak, emeklilik sürecinde yaşam standardını mevcutta tutmak veya yükseltmektir. BES sisteminden emekli olabilmek için sistemin içinde 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak zorunludur.

BES’in en önemli avantajlarından bir tanesi, katkı payı oranının % 25 i kadar da devlet katkısı sağlamasıdır. Örneğin 100 TL katkı paylı bir BES’te 25 TL devlet katkısı söz konusu olmakta, katkı payı 125 TL olarak birikime katılmaktadır.

Başlangıçta isteğe bağlı olan Bireysel Emeklilik Sistemi 2017 yılından itibaren yasal düzenleme ile zorunlu hale gelmiştir. 45 yaş altı çalışanların, maaşlarından otomatik olarak yapılan kesinti ile 45 yaş altı kamu ve özel sektör çalışanları zorunlu BES uygulaması ile sisteme entegre edilmiştir. Çalışanlarda söz konusu olan otomatik katılım, maaşın yaklaşık % 3 üne tekabül etmektedir. Dileyenler bu oranı yükseltme hakkına sahiptirler.

BES İptali Nasıl Gerçekleştirilir?

Otomatik katılım ile BES’li olan çalışanlar ilk iki ay içinde cayma hakkından yararlanıp sistemden çıkabilmektedirler. İki ayı geçmesi halinde yapılacak başvurularda yasal kesintiler söz konusu olabilmektedir, bu yüzden ivedi davranmak önem kazanmaktadır. Otomatik katılımda iade paranın geri ödenme süresi 10 gündür, sigorta şirketlerine göre değişebilmekle birlikte daha erken ödenmesi de mümkündür. Otomatik katılımda BES‘den 3 yıl dolmadan çıkıldığı takdirde devlet katkısı payı hakkı yitirilmiş oluyor.

Otomatik olarak eklenilen bireysel emeklilik sisteminden çıkış için  CAY yazıp boşluk bırakıp TC Kimlik Numaranızı yazarak 3907’ye SMS göndermeniz yeterli olmaktadır.

Bireysel olarak sigorta şirketleri ve bankalardan BES yaptırmış olan kişiler, ilgili sigorta şirketi ya da banka ile iletişime geçip iptal sürecini başlatabilirler. İlgili sigorta şirketinin ya da bankanın müşteri hizmetleri aranarak, onların yönlendirmeleri doğrultusunda mail, sms, direkt başvuru şeklindeki opsiyonlardan uygun olanla ayrılma isteği belirtilebilir. Gönderilen belgeler doldurulup, imzalandığı takdirde iptal süreci başlayacak ve yaklaşık 20 iş günü sonunda para hesaba yatacaktır. Başlangıçta imzalanan sözleşme gereği, paradan bazı kesintiler söz konusu olabilecektir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*